• Cum sunt reciclate dozele din aluminiu?


 • Recicleaza la birou, la scoala si la evenimente


  • Cum sunt fabricate dozele din aluminiu


  • Cum sunt reciclate dozele din aluminiu?


  Istoria dozei din aluminiu

  Dozele din aluminiu au aparut pentru prima oara in USA in anul 1935

  De atunci si pana in zilele noastre, dozele au evoluat mult in ceea ce priveste greutatea, au devenit mult mai usoare ceea ce le confera titlul de cel mai inovativ si durabil ambalaj

  Dozele din aluminiu sunt cel mai reciclat ambalaj din lume – o doza reciclata ajunge inapoi  pe raft in aproximativ 60 de zile

  Dintre toate ambalajele reciclabile, cel mai valoros este aluminiul din care sunt produse dozele.

  Reciclarea dozelor din aluminiu

  Aluminiul poate fi reciclat la nesfarsit fara sa-si piarda din proprietati spre deosebire de celelalte material reciclabile cum ar fi plasticul, hartia sau sticla care pot fi reciclate de un numar limitat de ori. Din aluminiul sunt realizate noi produse cu aceeasi destinatie, dar cu un consum energetic incomparabil mai mic, economisind intre 74% si 95% din energia necesara realizarii aceluiasi produs din resurse primare.

  Stiati ca…?

  • Aluminiul poate fi reciclat la nesfarsit fara sa-si piarda din proprietati.
  • Dozele din aluminiu reciclate pot deveni parti componente pentru biciclete si pot fi folosite in industria auto si chiar aeronautica.
  • Un televizor poate functiona trei ore in continuu cu energia economisită prin reciclarea unei cutii de aluminiu.

  O contributie importanta in demersurile noastre de informare, educare si responsabilizare a populatiei o are activitatea ALUCRO,  o asociatie non-profit fondata in 2008 de catre CAN-PACK ROMANIA SRL si EAA – Asociatia Europeana a Aluminiului.

  Obictivele Alucro:

  • Informarea, educarea si responsabilizarea unui segment cat mai mare al populatiei cu privire la colectarea si reciclarea dozelor din aluminiu;
  • Colaborarea cu toti colectorii din sectorul public si privat in vederea promovarii actiunilor de reciclare a dozelor din aluminiu;
  • Implementarea si dezvoltarea unui program educational activ in scoli, focusat pe colectarea si reciclarea dozelor din aluminiu;
  • Organizarea de campanii la intervale regulate de timp in cadrul marilor retaileri ;
  • Incheierea de parteneriate cu organizatiile si companiile de profil in vederea dezvoltarii si extinderii activitatii de colectare si reciclare a dozelor de aluminiu.

  Ca urmare a faptului ca din 2011 Alucro reprezinta in Romania programul international Every Can Counts – o platforma europeana raspandita in mari tari precum UK, Irlanda, Franta, Austria – desfasoara ample activitati de informare si educare la nivel national, cu privire la reciclarea dozelor din aluminiu, colaborand astfel cu autoritatile statului, companiile de profil (societati de salubritate, centre de colectare), diverse societati comerciale, ONG-uri si institutii de invatamant, dar si printr-un dialog direct cu cetatenii in cadrul evenimentelor publice.

  Every Can Counts Romania are drept obiectiv colectarea dozelor din aluminiu in vederea reciclarii atat la locul de munca, cat si acasa sau “on the go“ (evenimente publice, festivaluri, concerte, benzinarii, etc).

  Programul Every Can Counts se desfasoara in companii precum IBM Romania, DHL, UPS, Schneider Electric, Toyota, Bosch, Metro Systems, iar din 2016 MOL Romania a devenit primul lant de benzinarii care a implementat programul de colectare selectiva a dozelor din aluminiu.
  Printre cele mai importante proiecte Every Can Counts Romania de educatie si CSR: Bursa de Excelenta Every Can Counts, Campanie de prezentari in companii – Can Talk, Can Art&Design Festival, ExtravaCANza, Campanie Nationala „Tu reciclezi, noi te premiem”.


  Hans Christian Oersted, chimist danez, a fost primul care a produs bucățele mici de aluminiu. Doi ani mai târziu, Friedrich Wöhler, chimist german, a descoperit o nouă modalitate de producere a acestui metal. Până în anul 1845, a reușit să realizeze câteva mostre, suficient de mari pentru a putea determina unele proprietăți de bază ale aluminiului.

  Metoda lui Wöhler a fost îmbunătățită în 1854 de chimistul francez Henri Étienne Sainte-Claire Deville. Procesul chimic propus de Deville a permis producerea comercială a aluminiului. Prin urmare, prețul metalului a scăzut de la 1.200 de dolari pe kilogram în 1852 la 40 de dolari pe kilogram în 1859. Din păcate, metalul a rămas destul de scump și nu a putut fi folosit la scară foarte largă.

  La 2 aprilie 1889, Charles Martin Hall a brevetat o metodă mai ieftină de producere a metalului, ceea ce a facilitat folosirea aluminiului pentru uz comercial.

  Charles Martin Hall tocmai absolvise cursurile Colegiului Oberlin, din Ohio, în 1885, obținând diploma în chimie, când a inventat metoda de producere a aluminiului pur.

  Potrivit laboratorului Jefferson, ”deși aluminiul este cel mai abundent metal din scoarța pământului, nu îl putem găsi în stare pură în natură. Este întotdeauna combinat cu alte elemente pentru a forma compuși. Doi dintre cei mai cunoscuți compuși sunt alaunul și oxidul de aluminiu. Aproximativ 8.2% din scoarța terestră este compusă din aluminiu.”

  Aluminiul în stare pură era atât de rar la vremea aceea încât era considerat metal prețios. Metoda de procesare a metalului folosită de Charles Martin Hall a fost brevetată în 1889.

  În 1888, împreună cu finanțatorul său, Alfred E. Hunt, Charles Martin Hall a fondat Pittsburgh Reduction Company, cunoscută acum ca și Compania de Aluminiu din America.

  Până în anul 1914, Charles Martin Hall coborâse prețul aluminiului la 18 cenți și , începând de atunci, aluminiul nu a mai fost considerat metal prețios.

  Folia metalică este folosită de câteva secole. Folia este făcută din metal solid, redus la grosimea unei foi de hârtie. Prima folie metalică folosită a fost făcută din cositor. Cositorul a fost înlocuit de aluminiu în 1910, când s-a deschis, în Elveția, prima companie de acest tip, ”Dr. Lauber, Neher & Cie., Emmishofen”.

  Aparatura folosită de companie a fost instalată la Schaffhausen, în Elveția, în 1886, la gura de vărsare a Rinului — captând astfel energia pentru a produce aluminiul.

  Fiul lui Neher și Dr. Lauber au descoperit că folia de aluminiu poate fi folosită ca barieră protectoare. De atunci se folosește folia de aluminiu pentru împachetarea ciocolatei și a țigărilor. În timp, procesul a evoluat, folosindu-se folia colorată, imprimată sau laminată.

  • LOGO_WEB

   CAN PACK RECYCLING este o societate comerciala nou infiintata, parte din Grupul Can Pack.
   Desi actuala societate este noua, avem o indelungata traditie in ceea ce priveste reciclarea dozelor din aluminiu, prin activitatea desfasurata inca din 2005 sub sigla Amep Pack SA.

  • Date de contact

   email: facturare@cprecycling.ro
   Telefon / Fax 021.780.50.25

   Sediul Central: Bucuresti, Sos. Berceni, nr.96, Bl. B, Et.19, Ap.1903, Sector 4

  • Harta RVM

  • Contact rapid

   Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.